Ιερό της ΠαρθένουΗ αρχαία πόλη της Καβάλας, με το όνομα Νεάπολη, συνδέεται με την ίδρυση μιας σειράς αποικιών από κατοίκους της Πάρου σε περιοχές της Μακεδονίας, τον 7ο αιώνα μ.Χ. Μια από αυτές τις αποικίες τοποθετείται στη χερσόνησο της Παναγίας. Η γεωγραφική θέση της νέας αποικίας ήταν προνομιακή, δίπλα από το “χρυσοφόρον” Παγγαίο όρος και το φυσικό λιμάνι της περιοχής.

Οι νέοι κάτοικοι έχτισαν μεταξύ άλλων και το ιερό της Παρθένου, η οποία ήταν η πολιούχος της πόλης. Η συγκεκριμένη θέα αποτέλεσε εξελληνισμένη εκδοχή μιας προγενέστερης θρακικής θεότητας. Για το πώς ήταν το ίδιο το ιερό, πολύτιμη πηγή πληροφοριών αποτελεί ένας μικρογραφικός μαρμάρινος ναΐσκος. Ο συγκεκριμένος λατρευτικός χώρος συνέχισε να λειτουργεί σε όλη την περίοδο ζωής της αρχαίας Νεάπολης, ακόμη και μετά την υποταγή της πόλης στους Μακεδόνες (346 π. Χ.).

Λόγω της συνεχούς κατοίκησης, στη χερσόνησο της Παναγίας, δεν μπόρεσαν να διασωθούν εκτεταμένα τμήματα του Ιερού ή της αρχαίας οχύρωσης. Από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το συγκρότημα του Ιμαρέτ, εντοπίστηκαν τμήματα από τα άνδηρα και τον περίβολο του ναού καθώς και κινητά ευρήματα, όπως κεραμικά αγγεία και ειδώλια της Θεάς.

Το Φρούριο Καβάλας είναι ένα από τα ελάχιστα Φρούρια, αλλά και μνημεία εν γένει, στην Ελλάδα που τα διαχειρίζεται Δημοτική Επιχείρηση. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση, λειτουργία και προβολή του, ενώ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και το Δήμο Καβάλας, υλοποιεί σχετικά έργα και παρεμβάσεις. Το Φρούριο ή αλλιώς η Ακρόπολη Καβάλας υποδέχεται κάθε χρονιά δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και αποτελεί σύμβολο και τοπόσημο για την πόλη της Καβάλας, μια και συνοδεύει την ιστορία της μέσα στους αιώνες.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας
Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών
Α: Ελ. Βενιζέλου & Ι. Δραγούμη, ΤΚ 65302, Καβάλα
T: 2510 231011
F: 2510 231011
Ε: touristinfo@kavalagreece.gr

Ωρες Λειτουργιας:

Δευτέρα έως Σάββατο
Μάιος - Σεπτέμβριος: 08:00 – 20:30.
Οκτώβριος 08:00 - 18:00.
Νοέμβριος - Μάρτιος: 08:00 - 16:00.
Απρίλιος: 08:00 - 20:00.

Φρούριο
Α: Ισιδώρου 28, ΤΚ 65201, Καβάλα
Τ: 2510 838602
E: tourism-castle@kavalagreece.gr