Φυλακή –Αποθήκη Πυρομαχικών και τροφίμων

 

Ο υπόγειος χώρος, γνωστός σήμερα ως φυλακή, αρχικά ήταν η αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων της ακρόπολης, δεν πρέπει να ανήκε στα αρχικά κτίσματα του 1425, αλλά είναι μεταγενέστερη προσθήκη όπως δείχνει η θέση του και η διαφορετική τοιχοποιία του. Ανήκει πιθανότατα στην εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, 1520 – 1530. Τότε κτίστηκε ο εξωτερικός περίβολος της ακρόπολης και προστέθηκαν και ορισμένα κτίσματα στον εσωτερικό περίβολο.

Η φυλακή είναι μια στερεή, ορθογώνια κατασκευή, μήκους 22,80 μ. και πλάτους 10,40 μ. που ακουμπά στο ΒΔ τείχος του εσωτερικού περίβολου. Το δάπεδό της βρίσκεται περίπου 3 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η σκάλα που οδηγεί μέσα στο κτίσμα έχει διαστάσεις 7,20 επί 1,60 μέτρα. Ο χώρος φωτίζεται με μικρά ορθογώνια παράθυρα. Μπροστά στην είσοδο της φυλακής πρέπει να υπήρχε μια μικρή καμάρα (σώζονται τα ερείπιά της) που προστάτευε την είσοδο του κτίσματος.

Μέσα στη φυλακή, η ύπαρξη τριών μεγάλων εγκάρσιων δοκαριών και οι υποδοχές άλλων πέντε δείχνουν ότι αρχικά ο χώρος διαιρείτο σε δύο μέρη με ένα ξύλινο πάτωμα (αν αυτά τα δύο μέρη ήταν η αποθήκη και η φυλακή, που για κάποιο διάστημα συνυπήρχαν στο ίδιο κτίσμα, δεν είναι γνωστό).

Το βέβαιο είναι ότι από τα τέλη του 17ου αιώνα η ακρόπολη χρησιμοποιείται παράλληλα και ως τόπος εξορίας και φυλάκισης υπηκόων του σουλτάνου. Οι πηγές αναφέρονται σε αρκετές περιπτώσεις κρατούμενων, άγνωστων αλλά και επώνυμων. Για παράδειγμα, το 1722 ο διοικητής του φρουρίου διατάσσεται να εγκλείσει στο «δεσμωτήριο» πέντε ραγιάδες από τη Θεσσαλονίκη, επειδή δημιούργησαν πρόβλημα στην είσπραξη των φόρων. Το 1759 καθαιρέθηκε ο πασάς της Καβάγιας Ιμπραήμ και με εντολή του Σουλτάνου «εξορίστηκε» στο φρούριο της Καβάλας. Το 1792 φυλακίστηκε ο κοτζάμπασης της Θάσου Μεταξάς, επειδή αντιδίκησε με το βοεβόδα της Λήμνου κ.λπ. Όλοι αυτοί κρατούνταν στο μεγάλο σκοτεινό υπόγειο, που αρχικά ήταν αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακή, όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα.

Οι μεγάλες διαστάσεις του εσωτερικού της φυλακής επιτρέπουν άνετα και με μικρές παρεμβάσεις τη μετατροπή του σε χώρο περιοδικών εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.